Abuzul de alcool genereaza multiple consecinte organice si psihice cu care medicii de orice specialitate se confrunta zilnic si este cauza a peste 50 % din accidentele rutiere mortale, alcoolul este cea mai larg raspandita substanta utilizata in scop adictiv.
Problemele de alcool se structureaza intr-un spectru de manifestari polimorfe. In functie de cantitatea zilnica consumata, pacientii care depasesc limita admisa, fara insa a intruni criteriile pentru abuz sau dependenta, sunt considerati a avea un consum hazardat sau daunator.
Acesti doi termeni sunt reuniti in categoria de consum la risc. Importanta lor rezida in faptul ca in aceasta zona se plaseaza majoritatea consumatorilor problematici de alcool.
Consumul moderat de alcool:
• Barbati: mai putin sau cel mult 2 unitati* pe zi
• Femei : mai putin sau cel mult 1 unitate* pe zi
• Persoane peste 65 ani: mai putin sau cel mult 1 unitate* pe zi
Consumul de risc de alcool:
• Barbati : mai mult de 14 unitati* pe saptamana sau mai mult de 4 unitati* la o ocazie
• Femei : mai mult de 7 unitati* pe saptamana sau mai mult de 3 unitati* la o ocazie
* 1 unitate = 12 g alcool pur = 1 bere (350 ml) = 1 pahar vin (150 ml) = 1 shot de tarie (40 ml)
COMPLICATIILE NEUROLOGICE ALE CONSUMULUI DE ALCOOL
Dementa alcoolica: Apare la alcoolicii cronici (fosti heavy - drinkers) dupa multi ani de degradare si marginalizare sociala.
Accident vascular cerebral: Cele mai frecvente accidente vasculare cerebrale la alcoolici sunt de natura hemoragica, embolica si trombotica si se datoreaza prezentei hipertensiunii, dislipidemiei, bolii aterosclerotice si/sau coagulopatiilor.
Crizele epileptice simptomatice (rum fits): Crizele comitiale legate de uzul de alcool sunt de obicei generalizate, apar fara aura, la scurt timp (6 - 8 ore) dupa intreruperea uzului si pot aunta instalarea sevrajului.
Tulburari cerebeloase: Intoxicatia alcoolica duce la tulburari de coordonare si modifica abilitatile motorii - tulburari de echilibru.
Neuropatia periferica alcoolica: Simptomatologia poate include: amorteli, durere la nivelul membrelor, slabiciune musculara, crampe musculare, intoleranta la caldura, mai ales dupa exercitii fizice, impotenta la barbati, incontinenta urinara, dificultati la urinat, constipatie, diaree, greata, varsaturi etc.
Ambliopia alcoolica: Simptomatologia include tulburari de vedere, inclusiv scotoame si scaderea acuitatii vizuale incepand cu portiunea centrala a campului vizual. Tulburarea este cauzata de efectul toxic al alcoolului la nivelul nervului optic, ducand la neuropatia optica. Netratata duce la leziuni ireversibile ale nervului optic si pierderea vederii.
COMPLICATIILE GASTRO - INTESTINALE ALE CONSUMULUI DE ALCOOL
Efectele alcoolului asupra ficatului: Deteriorarea hepatica incepe cu transformarea steatozica a ficatului (ce are loc la prezenta unor nivele constante de alcool in sange de 80mg / dl), urmata de hepatita alcoolica si de fibroza perivenulara si in ultima faza de catre ciroza hepatica.
Efectele alcoolului asupra stomacului: Alcoolul favorizeaza colonizarea stomacului cu bacilul Helicobacter Pilory. Acesta produce amoniac si favorizeaza astfel colonizarea bacteriana ce duce la gastrita si ulcer - in special asociate cu consumul de vin si bere. Alcoolul este responsabil de o incidenta crescuta a refluxului esofagian si a perturbarii peristalticii normale secundar neuropatiei autonome.
Efectele alcoolului asupra colonului: Alcoolul cauzeaza scaderea activitatii non-propulsive colonice si cresterea motilitatii propulsive, ceea poate exacerba boala hemoroidala.
Efectele alcoolului asupra pancreasului: duce la aparitia pancreatitei cronice si acute. Se poate ajunge la diabet zaharat, absorbtia deficitara si deficienta de vitamine liposolubile (A, D, D2, E, K, F).
COMPLICATIILE CARDIO-VASCULARE ALE CONSUMULUI DE ALCOOL.
Modificarile cardiace cauzate de consumul de alcool: 25 % dintre pacientii cu uz cronic de alcool prezinta o forma de boala cardio-vasculara. Alcoolul de asemenea modifica circulatia sangvina locala : el tinde sa creasca irigarea pielii, irigarea splanhnica si miocardica si reduce circulatia in teritoriul cerebral, muscular, pancreatic si la nivelul membrelor.
Cardiomiopatia alcoolica: Dependenta alcoolica poate duce la doua tipuri de disfunctii cardiace : tiamin - dependenta (boala beri-beri alcoolica) sau tiamin - independenta (cardiomiopatia alcoolica). La cei cu uz cronic de alcool (de obicei mai mult de 10 ani de consum) se intalneste frecvent hipertrofia miocardica si grade variate de fibroza miocardica si perivasculara. Cel mai frecvent simptom este dispneea urmata de tuse, in special nocturna. Alte simptome comune frecvent intalnite sunt : oboseala (ce reflecta o fractie de ejectie scazuta si fixa), palpitatii asociate aritmiilor, anorexia, edemul si discomfortul abdominal cauzat de congestia hepatica si intestinala.
Hipertensiunea cauzata de consumul de alcool: In urma uzului de alcool pot rezulta cresteri usoare ale nivelului tensiunii arteriale, in special daca tensiunea variaza de-a lungul timpului. O cantitate de 1g / kgc / zi alcool, timp de 5 zile, este suficienta pentru o crestere semnificativa a tensiunii arteriale, in special la persoanele deja hipertensive. Hipertensiunea apare frecvent in sevrajul alcoolic, chiar si la cei fara istoric de hipertensiune si poate constitui o complicatie serioasa a acestuia. Consumul de bere, vin, sake si whiskey sunt mai frecvent asociate cu cresterea tensiunii arteriale. De asemenea persoanele cu varste peste 50 de ani sunt mai susceptibile la efectele alcoolului asupra tensiunii arteriale.
Efectele alcoolului asupra nivelului de cholesterol: Hiperlipidemia este rezultatul lipogenezei accentuate prin oxidarea alcoolului.
COMPLICATIILE IMUNOLOGICE CAUZATE DE CONSUMUL DE ALCOOL
Alcoolul este asociat cu disfunctia sistemului imun ce duce la cresterea riscului de infectii si neoplasm (tumora).
Infectiile: Uzul de alcool predispune la infectii prin malnutritie, disfunctie splenica, leucopenie, disfunctie granulocitara si afectarea reflexului faringian. Pneumonia de aspiratie, empiemul, HIV, bolile cu transmitere sexuala, abcesele cerebrale, meningita, peritonita bacteriana spontana si tuberculoza sunt frecvente la consumatorii cronici de alcool si au o rata crescuta a mortalitatii.
Neoplasmul: Persoanele cu uz cronic de alcool au un risc crescut de cancer al tractului aero - digestiv (buze, cavitate orala, limba, faringe, laringe, esofag, stomac si colon), cancer de san, ficat, ducte biliare si plaman. Acest risc este crescut chiar si atunci cand ceilalti factori precum dieta, fumatul si stilul de viata sunt exclusi. Rolul alcoolului in dezvoltarea cancerului este acela al unui co-carcinogen, adica potenteaza efectul carcinogenic al altor factori precum tutunul.
ALTE COMPLICAȚII:
• Complicatii renale
• Complicatii pulmonare
• Complicatii hormonale si sexuale
• Complicatiile nutritionale