• Sarcina este o perioadă minunată și oferă fiecărei viitoare mămici senzații unice, care mai de care mai plăcute și mai speciale. Gravidele sunt, pe toată perioada celor nouă luni, mai sensibile, mai agitate poate, se confruntă cu lipsa somnului, cu kilogramele în plus acumulate și cu stările de irascibilitate greu de controlat.
• Sarcina este diferită pentru fiecare femeie în parte, întrucât sunt foarte multe aspecte separate, și doar câteva care se întâlnesc la mai toate femeile.
Cum afectează stresul fătul?
• Între viitoarea mămică și făt se creează o legătură extrem de puternică, întrucât cei doi funcționează ca un întreg, astfel că, orice neliniște sau emoție puternică a mamei va fi ulterior transmisă celui mic, afectându-l. Din acest motiv, femeile însărcinate trebuie să își controleze cu foarte multă atenție emoțiile, să nu facă efort mare și să aibă grijă la alimentele pe care le consumă.

Iată 5 aspecte legate de stres, în timpul sarcinii

1. O gravidă informată este o gravidă liniștită
• Viitoarele mămici trebuie să își facă  „temele” din timp, pentru a nu fi luate prin surprindere de toate simptomele noi pe care le vor experimenta în timpul sarcinii. Astfel, acestea trebuie să citească materiale informative despre ce vor însemna cu adevărat cele nouă luni de sarcină, la ce schimbări vor fi supuse, cum vor putea să se îngrijească mai bine și de ce lucruri ar trebui să se ferească.
• De asemenea, cuvinte precum „nu am știut”, „n-am fost informată”, nu ar trebui să existe în vocabularul gravidelor, pentru a avea cât mai puține griji și presupuneri false, care ar putea „agita” fătul.
• O bună cunoaștere a lucrurilor ce urmează să se întâmple, vor diminua stările de stres cauzatoare de confuzie și anxietate și vor permite gravidelor să-și poată manageria extrem de bine emoțiile.

2. Mămicile cu „ștate vechi” pot fi un ajutor real pentru gravide
• Sfaturile avizate valorează, de multe ori, mai mult decât o carte citită, astfel că gravidele ar trebui încurajate să ceară sfaturile femeilor care au trecut deja prin experiența unei nașteri și care pot oferi, la rândul lor, informații cu adevărat prețioase.

3. Filtrarea informațiilor trebuie făcută cu mare atenție de viitoarea mămică
• Filtrarea informațiilor primite trebuie realizată cu mare grijă de viitoarea mămică. Chiar dacă citesc multe informații și primesc sfaturi utile, fenomenul sarcinii diferă de la femeie la femeie, la fel și afecțiunile sau problemele ce pot apărea pe parcursul celor nouă luni.
• Stresul cauzat de lipsa informațiilor sau de teama de nou poate dăuna atât gravidei cât și fătului, astfel că orice sursă de stres trebuie complet eliminată, pe cât posibil, în timpul sarcinii.

4. Planurile de viitor
• Viitorul trebuie plănuit cu multă grijă, pentru cel mic. Astfel, părinții trebuie să înțeleagă încă din momentul conceperii responsabilitatea aducerii pe lume a unui copil. Acest lucru înseamnă o responsabilitate asumată întreaga viață. Recoltarea celulelor stem la naștere este una extrem de importantă, ce trebuie gândită și analizată încă din perioada celor nouă luni de sarcină.
• Celulele stem sunt folosite în tratarea a peste 85 de boli, precum diverse tipuri de leucemii, diverse forme de cancer, boli autoimune, etc.

5. Sportul este bun în timpul sarcinii
• Activitatea fizică joacă un rol extrem de important în viața unei viitoare mămici. Printre beneficiile sportului se numără o stare de spirit extrem de plăcută, o eliberare a gândurilor mai puțin frumoase, dar și menținerea sănătății întregului corp.
• În mod evident, activitatea fizică din timpul sarcinii trebui să fie destul de redusă, desfășurată la îndemnul sau sub îndrumarea unui medic, astfel încât viitoarea mămică să nu pericliteze în niciun fel starea de sănătate a celui mic.

"Parteneriat pentru un viitor mai bun"

Proiectul ROHU-392 "Răspuns integrat pentru asistență medicală în regiunea transfrontalieră" este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria www.interreg-rohu.eu. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.