Generalități
Există mai multe tipuri de probleme de vedere și de afecțiuni ale ochilor. Acestea includ prezența vederii încețoșate, halouri, pete oarbe, flocoane și alte simptome. Vederea încețoșată este pierderea calității vederii și incapacitatea de a vedea lucruri mici. Petele oarbe sau scotoamele sunt "găuri" în câmpul vizual în care nu poate fi văzut nimic.
Modificarea vederii, neclaritatea, petele oarbe, halourile din jurul punctelor luminoase ca și alte manifestări asemănătoare, trebuie să fie întotdeauna evaluate de către un medic. Acestea pot fi caracteristrice unei afecțiuni oculare, îmbătrânirii, leziunilor oculare sau unor condiții cum ar fi diabetul, care afectează mai multe organe din corp.
Oricare ar fi cauza, tulburările de vedere nu pot fi ignorate, întrucât se pot agrava și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Uneori, o problema a ochiului poare fi consecința stării generale de sănătate. În acest caz, tratamentul va fi recomandat de către medicul internist. Ajutorul profesionist este întotdeauna necesar.


În funcție de tipul problemelor se poate apela la oricare din următorii specialiști:
- opticieni pentru realizarea ochelarilor, însă trebuie luat în vedere că aceștia nu pot diagnostica tulburările de vedere;
- optometriști care pot efectua examen al ochilor și pot prescrie ochelari și lentile de contact;
- medici oftalmologi care diagnostichează și recomandă tratament pentru bolile care afectează ochii, inclusiv tulburările de vedere.


Cauze
Tulburările și problemele de vedere pot fi cauzate de condiții diferite precum:
- Prezbiopia – afecțiune a vederii în care cristalinul ochiului își pierde flexibilitatea, ceea ce face dificilă concentrarea asupra obiectelor aflate la mica distanță. Prezbiopia poate să apară brusc, dar pierderea reala a flexibilității are loc pe parcursul mai multor ani. Prezbiopia este o parte naturală a procesului de îmbătrânire a ochiului. Practic nu este o boală și nu poate fi prevenită. Printre semnele de prezbiopie se numără și tendința de a îndepărta materialele lecturate de ochi, la lungimea brațului, vederea încețoșată la distanță normală de citit și oboseala ochilor, alături de dureri de cap în timpul activităților la distanță normală de ochi. Afecțiunea poate fi depistată în urma consultului oftalmologic sau optometric.
- Cataracta - este o zonă tulbure sau opacă în cristalinul ochiului (care în mod normal trebuie să fie clar). În funcție de dimensiunea și locația acesteia, poate să interfereze cu vederea normală. Cele mai multe dintre cazurile de cataractă sunt întâlnite la persoanele de peste 55 de ani, dar ocazional pot să apară chiar și la copiii mici. De obicei, cataracta se dezvoltă la ambii ochi, dar poate fi mai gravă la unul dintre aceștia. Cercetatorii au confirmat că există o legatură între nutrienții care conțin substanțe necesare pentru sănătatea ochilor (luteinia, zeaxantina, vitamina C, vitamina E, zinc) și reducerea riscului apariției anumitor condiții ale ochiului, inclusiv cataracta.
- Glaucom - include un grup de afecțiuni oculare care duc la deteriorarea progresivă a nervului optic și sunt caracterizate prin pierderea de țesut nervos, rezultând chiar și pierderea vederii. Nervul optic este un mănunchi de aproximativ un milion de fibre nervoase individuale care transmite semnale vizuale de la ochi către creier. Cea mai comună forma de glaucom - glaucomul primar cu unghi deschis - este asociată cu creșterea presiunii lichidului din interiorul ochiului. Această creștere a presiunii poate provoca deteriorarea progresivă a ochiului optic și distrugerea unora dintre fibrele nervoase, fapt ce poate duce la orbire. Nu orice persoană care are tensiune oculară ridicată poate dezvolta glaucom, totuși când tensiunea intraoculară este prea ridicată, iar nervul optic afectat, se poate dezvolta glaucomul.
- Retinopatia diabetică - este o afecțiune care apare la persoanele care suferă de diabet zaharat, afecțiune ce cauzează deteriorarea progresivă a retinei, sensibilizând mucoasa din spatele ochiului. Este o complicație gravă a diabetului zaharat care poate duce la pierderea vederii. Retinopatia diabetică este rezultatul deteriorarii vaselor de sânge mici care irigă retina. Acestea se fisurează și are loc scurgerea sângelui și a altor fluide care cauzează umflarea țesuturilor retiniene, apărând vederea încețoșată. Condiția afectează, de obicei, ambii ochi. Dacă nu este tratată, retinopatia diabetică poate provoca orbire.
- Degenerescența maculară - este legată de vârstă și reprezintă principala cauză de pierdere severă a vederii la adulții de peste 50 de ani. Rasa caucaziană are un risc mai ridicat de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârsta decât alte rase, iar femeile manifestă afecțiunea mai devreme decât barbații.


Alte cauze ale tulburărilor de vedere ar putea fi infecțiile oculare, inflamațiile sau traumatismele la nivelul ochiului.
- Flocoanele - sunt particule minuscule care alunecă în câmpul vizual. Deși aparent acestea par să fie localizate pe suprafața frontală a ochiului, de fapt sunt în interiorul acestuia. Deși sunt inofensive, când numărul acestora crește, trebuie consultat medicul, întrucât simptomul este specific dezlipirii de retină.
- Cecitatea nocturnă sau nictalopia este pierderea vederii pe timp de noapte.
- Dezlipirea de retină include simptome ca: flocoanele, flashuri de lumină în câmpul vizual sau senzația de perdea agățată pe o parte a câmpului vizual (restrângerea acestuia).
- Nevrita optică este o inflamație a nervului optic ca urmare a unei infecții sau a sclerozei multiple. Poate să apară durerea atunci când ochiul se mișcă sau este atins prin intermediul pleoapei.
- Accidentul vascular cerebral
- Tumori craniene
- Sângerare la nivelul ochilor
- Arterita temporală reprezintă inflamația unei artere din creier care furnizează sânge nervului optic;
- Migrena oftalmică implică apariția unor spoturi de lumină, halouri etc. înainte de declanșarea durerilor de cap.
Alte potențiale cauze ale tulburărilor de vedere includ oboseala sau supraexpunera la intemperii (mai ales la vânt), utilizarea anumitor medicamente (antihistaminice, anticolinergice, derivați de digitalice, medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, indometacin, fenotiazine, medicamente pentru tratarea malariei, embutol etc.).

Bolile ochiului afectează deseori activitatea zilnică a pacientului. Pentru a menține sănătatea ochilor, uneori este nevoie doar de un efort foarte mic. Deși nu toate afecțiunile oftalmologice pot fi prevenite, există nenumărate măsuri care ajută la stoparea evoluției afecțiunii. În primul rând, trebuie subliniată importanta unei alimentații sănătoase, urmând: protecția ochilor împotriva razelor soarelui, controlul medical periodic, purtarea ochelarilor de protecție dacă lucrați foarte mult la calculator.

Sursa informațiilor:
www.sfatulmedicului.ro

"Parteneriat pentru un viitor mai bun"

Proiectul ROHU-392 "Răspuns integrat pentru asistență medicală în regiunea transfrontalieră" este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria www.interreg-rohu.eu. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.