1. Cel mai bine este să ne spălam pe dinți de 2 ori pe zi, dimineața și seara (nu doar când avem întâlnire cu „iubi”), să folosim mai mult de două tuburi de pastă de dinți pe an și periuțe pe care să le schimbăm la 2-3 luni (dacă am fost bolnavi, este indicat să schimbăm periuța imediat după ce ne-am însănătoșit). Nu ne scobim între dinți, ci folosim dușul bucal și ața dentară pentru a scăpa de resturile de mâncare din spațiile interdentare.


2. Este indicat să reducem consumul de dulciuri: bomboane, prăjturi, sucuri negre sau colorate (cu bule sau fără bule), fructe confiate etc., pentru că bacteriile din gură transformă zaharurile în acizi care atacă smalțul. Alimentele acide (citricele, roșiile, murăturile) nu se vor consuma singure, ci ca parte a unei mese mai mari. Acizii tanici din cafea, din unele tipuri de ceai sau din vinul roșu pătează dinții, așa că fie reducem consumul acestor băuturi, fie ne asumăm atragerea tuturor privirilor bând vin cu paiul.


3. Este de preferat să consumăm brânzeturi (cresc nivelul pH-ului și conțin calciu și proteine care întăresc smalțul), iaurt (are probiotice, bune pentru gingii), mere, morcovi (sunt bogate în apă și cresc producția de salivă), țelină (conține vitaminele A și C, bune pentru gingii), migdale (conțin mult calciu și proteine, dar și foarte puțin zahăr) și multă apă! 


4. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți semnificativ starea de sănătate a dinților, deoarece dispare senzația de gură uscată, crește secreția de salivă care demineralizează smalțul dentar, scade riscul de a face paradontoză sau cancer oral.


5. Este recomandat controlul stomatologic regulat, de 2 ori pe an, pentru curățarea profesională a dinților și pentru identificarea eventualelor probleme în stadii incipiente. 

"Parteneriat pentru un viitor mai bun"

Proiectul ROHU-392 "Răspuns integrat pentru asistență medicală în regiunea transfrontalieră" este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria www.interreg-rohu.eu. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.